Gezond leven

Een gezonde leefstijl bestaat uit verschillende onderdelen. De drie belangrijkste onderdelen zijn goed eten, bewegen en balans. Een goede balans tussen werk en ontspanning is noodzakelijk voor uw vitaliteit.  Mensen hebben vaak het gevoel zelf heel veel te kunnen doen door gezond te leven, maar ervaren vaak wel een drempel om hun leefstijl daadwerkelijk aan te passen. Niet iedereen heeft de motivatie, discipline of het doorzettingsvermogen om dit daadwerkelijk te veranderen. Soms weet men niet hoe dit op een verantwoorde manier moet gebeuren.
 
Dit artikel geeft antwoord op vragen die te maken hebben met een gezonde leefstijl zoals:


 

Wat is een gezonde leefstijl?

Wanneer er aan een gezonde leefstijl gedacht wordt, dan denkt men vaak als eerste aan gezond eten. Dit is voor een deel waar want voeding bepaald voor een groot deel hoe gezond men zich voelt en of er bepaalde lichamelijke klachten wel of niet ontwikkeld worden.
 
Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat u als persoon goed in uw vel komt te zitten. Dit geldt zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook kan het (chronische) ziektes voorkomen. Een gezonde leefstijl kan u dus veel opleveren. Daarnaast is een juiste balans tussen werk en ontspanning in combinatie met een goede nachtrust van essentieel belang.
 
Het is tevens ook goed om naar de term “gezondheid” te kijken. Bent u namelijk gezond als u niet ziekt bent? Of bent u gezond als u genoeg energie hebt? De Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) omschrijft het als volgt: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken”. Hieruit valt te concluderen dat u uzelf niet per se gezond moet voelen als u geen ziekte heeft en/of veel energie hebt. Daarnaast betekent dit ook dat als u alleen gezonde voeding eet, u niet per se een gezonde leefstijl hebt. Gezonde voeding is van groot belang maar met alleen voeding redt u het niet.

Sporten is daarom een essentiële aanvulling voor een gezond leven. Bewegen kan natuurlijk op veel manieren. Maar bij een sportschool kunt u met professionele begeleiding sneller de beste resultaten boeken. In Den Haag is een grote keuze aan fitnessclubs en sportscholen. Maar er zijn er maar weinig die echt de nadruk leggen op gezondheid. Health Spa Den Haag is één van de eerste tien fitnesscentra in Nederland die NL Actief (Fitvak) is erkend. Wij willen iedereen die zijn leefstijl gezonder wil maken op een plezierige manier helpen naar een gezondere leefstijl.

Welke voeding hoort/past bij een gezonde leefstijl?

Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor uw lichaam en draagt bij aan een gezonde leefstijl. Met een goede voeding wordt de kans op ziektes zoals diabetes mellitus, kanker en hart- en vaatziekten kleiner en wordt een fitter gevoel gecreëerd.  Goede voeding wil zeggen:

 • Eet volop groente en fruit
 • Eet vooral volkorenproducten
 • Eet elke week peulvruchten
 • Let op het soort vet
 • Wees zuinig met zout
 • Kies voor drinken zonder suiker en wees matig met alcohol
 • Eet niet de hele dag door

Meer informatie https://www.thuisarts.nl/gezonde-levensstijl/ik-wil-gezond-eten

Hoe kan ik gezond afvallen?

Ieder jaar doen veel mensen in Den Haag en omgeving weer tientallen pogingen om gezond te gaan eten met als doel: afvallen. Er wordt bijvoorbeeld gestart met een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet. Echter is het ook mogelijk af te vallen door bewust te kijken naar het eetpatroon en is het mogelijk om jezelf een gezond eetpatroon aan te leren. Gezond afvallen is namelijk te leren zolang u beter bewust wordt van uw eetpatronen, gedrag en valkuil(en).  Een blijvend gewichtsverlies op langere termijn is vrijwel altijd gebaseerd op een verandering in de levensstijl en bewustwording van de (verkeerde) eetpatronen die doorbroken moeten worden. Veel mensen gaan al in de fout om geen of geen gezond ontbijt te nuttigen, terwijl een gezond ontbijt juist de innerlijke motor aanzet en alle lichaamsprocessen opstart, dus ook de vetbranding. De volgende zes tips kunnen helpen bij het doorbreken van een fout eetpatroon.

 • Sla nooit ontbijt over maar begin de dag met een eiwitrijk ontbijt en eventueel fruit
 • Kies bewust voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, rauwkost of noten
 • Leer jezelf aan om veel te drinken. Denk hierbij aan groene thee, water en smoothies
 • Koop geen producten waarvan u weet dat u de verleiding niet kan weerstaan om het op te eten maar kies goede alternatieven
 • Stop met eten wanneer u voor 80% gegeten hebt, het duurt even voordat uw maag een seintje naar de hersenen geeft dat de maag is gevuld, u zit daarna toch echt vol.

 

Gezond afvallen gaat het beste in combinatie met sporten. Sport u weinig of niet, ga dit dan langzaam proberen op te bouwen. Bij Health Spa kan er bijvoorbeeld groepsgewijs aan een betere conditie gewerkt worden tijdens verschillende groepslessen. Een voordeel hierbij is dat u er niet alleen voor staat en ook andere mensen leert kennen die kiezen voor gezond leven en afvallen. Hierbij kunt u steun aan elkaar hebben.
 
Voordat u begint met afvallen is het goed om te weten of u een gezond gewicht hebt. Dit kan gemeten worden met de Body Mass Index (BMI) én uw middelomtrek. Samen geven ze een goed beeld van een gezond gewicht.
Bereken uw BMI via deze link  http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht.aspx
 

Hoe combineert u gezond leven met een druk leven?

Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om gezond te zijn, echter probeert slechts een klein aantal mensen daadwerkelijk om een gezonde levensstijl op te bouwen. Sommigen wijten het aan een gebrek van motivatie of vastberadenheid. Het is gemakkelijk om een gezonde levensstijl vast te houden wanneer het eenmaal een gewoonte is, maar vaak is er weinig tijd om er een gewoonte van te maken door een druk leven. Een drukke baan, veel dagelijkse klusjes, vrienden en familie kosten vaak veel tijd, wat natuurlijk heel normaal is. Als u het druk hebt betekent dat echter niet dat de gezondheid hieronder moet lijden. Een gezonde levensstijl maakt u gelukkig, energiek en de kans is groot dat u langer zult leven. De twee belangrijkste zaken die hierbij helpen zijn prioriteiten stellen en planning.
 
Het begint met gezond leven of afvallen een prioriteit in uw leven en dit ook zo te behandelen. Een afspraak met de sportschool of een andere sportactiviteit staat net zo vast in de agenda als een deadline of afspraak met vrienden. Deze zegt u ook niet zomaar af, dus het sporten ook niet. In het begin is het belangrijk om dit te doen, na twee maanden zal u merken dat dit niet meer nodig is omdat het sporten een gewoonte is geworden en u deze momenten vaak automatisch in zal plannen.
 
Het gezonde eten moet daarnaast ook een prioriteit worden. De eerdergenoemde tips kunnen daarbij gebruikt worden. Een gezonde en voedzame maaltijd bereiden geeft ook een moment van rust zodat er daarna weer gemotiveerd gewerkt kan worden.
 

Stoppen met roken

Het eventueel stoppen met roken is ook van grote invloed op de gezondheid en draagt bij aan een gezonde leefstijl. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze tips en tools kunnen u hierbij helpenhttps://bravo.sbcm.nl/roken/tips-tools/.  Tevens kan het speciale programma van Body&Mind, welke 12 weken duurt u daarbij helpen en is de kans 9x groter dat het daadwerkelijk lukt. De coaches van Health Spa zijn geregistreerd in het “kwaliteitsregister stoppen met roken”. Hierdoor zijn zij gespecialiseerd in het begeleiden naar een rookvrij leven en uw leefstijl te verbeteren. Het unieke 3- in-1 programma bestaat uit

 • Personal coaching
 • Beweegadvies
 • Voedingsadvies

Health Spa streeft naar een rookvrije gemeente Den Haag en een rookvrije samenleving in 2030! Meer informatie over het Body&Mind programma vind u hier https://healthspa.nl/preventie/stoppen-met-roken-programma-bodymind

Wat is een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach is een persoonlijke coach die uw ondersteund gezonder te leven. Met de juiste aanpak en combinatie van beweging, gezonde voeding, ontspanning en motivatie kunnen verschillende doelstellingen behaald worden. Deze kunnen variëren van afvallen, gewichtsbeheersing, beweging, ontspanning tot stoppen met roken. De leefstijlcoach begeleidt u naar een blijvend resultaat en een betere balans tussen werk en privé met daarbij een fit en energiek gevoel.
Meer informatie over de leefstijlcoach is hier te vinden. https://healthspa.nl/leefstijl-coaches
 
Ons sportcentrum is gevestigd aan De Savornin Lohmanplein 7 en is op fietsafstand te bereiken vanuit de Vogelwijk, de Houtwijk, en de wijken Waldeck en Leyenburg te Den Haag.  

Informatie gezonder leven


De gegevens die je hebt opgegeven zijn bij ons veilig. Lees hier onze Privacy Policy voor meer informatie.
Delen: